Ρήξη μηνίσκου

Εισαγωγή

Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ανήκει στα μαλακά μόρια που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω.                                                                                 

Οι  λειτουργίες  του μηνίσκου είναι 3:
• μετατρέπει την επίπεδη επιφάνεια της κνήμης σε κοίλη και τη βοηθάει να
 αρθρώνεται ιδανικά με την κυρτή επιφάνεια του μηριαίου.
• συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα του γόνατος
• απορροφά τους κραδασμούς, αποτελεί δηλαδή το «αμορτισέρ» ανάμεσα
 στο μηρό και την κνήμη.

Σε νέους ενήλικες ο μηνίσκος τραυματίζεται μετά από μια στροφική κάκωση του γόνατος κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σε ασθενείς άνω των 50 ετών, η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να συμβεί μετά από μια πολύ ήπια κάκωση, πολλές φορές μια απλή στροφική κίνηση του γόνατος, όπως κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο, κατά το ανεβοκατέβασμα σκάλας, ή απλά κατά την έγερση μετά από βαθύ κάθισμα στα γόνατα. Σε αυτή την περίπτωση ο μηνίσκος πάσχει ήδη από εκφυλιστικές αλλοιώσεις λόγω της ηλικίας και της καταπόνησης του γόνατος, ή λόγω ενός παλαιότερου τραυματισμού στο γόνατο

Τύποι ρήξεων

Οι διάφοροι τύποι ρήξεων ταξινομούνται με βάση την εντόπιση και την έκταση της ρήξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Εκφυλιστικού τύπου. Στον τύπο αυτό, το έσω χείλος του μηνίσκου είναι τραχύ, ανώμαλο και ξεφτισμένο.

Ακτινική ρήξη. Στον τύπο αυτό, η ρήξη ξεκινάει από το έσω χείλος του μηνίσκου και επεκτείνεται προς το έξω χείλος του.

Δίκην «ράμφους παπαγάλου». Αφορά μια λοξή ρήξη στο έσω χείλος του μηνίσκου που μοιάζει με ράμφος παπαγάλου.

Επιμήκης ρήξη. Αποτελεί μια ρήξη που συμβαίνει κατά το μήκος του μηνίσκου.

Δίκην «λαβής κάδου». Στον τύπο αυτό, η ρήξη είναι πλήρους πάχους. Το τμήμα της ρήξης που αφορά τη λαβή μπορεί να παρεκτοπισθεί προς     το κέντρο του γόνατος και να προκαλέσει κλείδωμα της άρθρωσης του γόνατος και πόνο.

Τύπου πτερυγίου. Αφορά μια ρήξη που συμβαίνει στην επιφάνεια του μηνίσκου και δημιουργεί ένα πτερύγιο που κινείται μέσα στην άρθρωση.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου περιλαμβάνονται:
• Πόνος στο έσω ή έξω τμήμα του γόνατος, ανάλογα με το ποιός μηνίσκος έχει υποστεί βλάβη.

• Αίσθημα αναπήδησης ή «κλικ» κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

• «Κλείδωμα» (block) του γόνατος, στην περίπτωση που τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται σε έκτοπη θέση μεταξύ του μηριαίου και της               κνήμης.

• Δυσκαμψία.

• Οίδημα.

• Αίσθημα αστάθειας.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου, ο ορθοπεδικός θα πάρει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει προσεκτική κλινική εξέταση του γόνατος σας. Επίσης είναι δυνατόν να ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο, ώστε να αποκλεισθούν άλλες βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο. Η μαγνητική τομογραφία θα προσφέρει καλύτερη επισκόπηση των μηνίσκων και εκτίμηση της έκτασης της βλάβης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχουν συνήθως 2 στρατηγικές αντιμετώπισης:
Α. Στο νέο, η αρχική αντιμετώπιση μετά από την κάκωση περιλαμβάνει την
εφαρμογή των αρχών της ανάπαυσης, της συμπίεσης, της ανύψωσης και της παγοθεραπείας και της φυσικοθεραπείας. Εφόσον θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην αθλητική του δραστηριότητα, η αντιμετώπιση είναι η αρθροσκόπηση του γόνατος και η μερική μηνισκεκτομή ή η συρραφή του μηνίσκου, εφόσον αυτό ενδείκνυται.

Β. Στον ηλικιωμένο ασθενή (άνω των 50-55 ετών) συνήθως μια αρχική περίοδος αναμονής 2-3 μηνών ίσως ενδείκνυται, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ρήξεις αυτές γίνονται ασυμπτωματικές και ο ασθενής δεν πονάει. Εάν όμως ο πόνος/ενόχληση επιμένει και δυσκολεύει την καθημερινή δραστηριότητα, τότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση και η αφαίρεση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να συστηθεί επίσης σε μεγάλες ρήξεις και γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική αναισθησία. Εξιτήριο από το νοσοκομείο δίνεται είτε την ίδια ημέρα είτε την επόμενη του χειρουργείου. Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό εργαλείο οπτικών ινών που αποτελείται από μικροσκοπικούς φακούς, πηγή φωτός και κάμερα καταγραφής βίντεο. Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρά (διαμέτρου 3 – 4 mm) και εισάγονται στην άρθρωση του γόνατος από πολύ μικρές τομές (2cm) που καλούνται αρθροσκοπικές πόρτες. Συνήθως σε αυτές τις επεμβάσεις γίνονται 2 ή 3 αρθροσκοπικές πόρτες. Η κάμερα βίντεο του αρθροσκοπίου προβάλλει τις εικόνες από το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος στην οθόνη της τηλεόρασης, επιτρέποντας στο χειρουργό να εξετάσει το σύνολο της άρθρωσης με απευθείας επισκόπηση. Για τη διευκόλυνση της επέμβασης, η άρθρωση διατείνεται με την εισαγωγή άσηπτου διαλύματος χρησιμοποιώντας
ειδική αντλία. Ανάλογα με τα ευρήματα, οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Μηνισκοσυρραφή: Ο μηνίσκος συρράπτεται και αποκαθίσταται η ανατομία του γόνατος. Η τεχνική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις περιπτώσεις όπου η ρήξη εντοπίζεται στο ανάγγειο τμήμα του, στο σημείο δηλαδή που δεν υπάρχει αιματική παροχή.
• Μηνισκεκτομή: Το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου αφαιρείται και τα άκρα του ομαλοποιούνται. Μετεγχειρητικά, θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του γόνατος

μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης,

• αναίμακτη επέμβαση,

• διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

• ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου και

• ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

el