Αρθροπλαστική γόνατος: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση
των κατεστραμμένων ή φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα. Η επέμβαση αυτή συνιστάται συνήθως σε ασθενείς που έχουν σοβαρό πόνο στο γόνατο και προβλήματα κινητικότητας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες θεραπείες.
Ενδείξεις για την αρθροπλαστική γόνατος:
Η αρθροπλαστική γόνατος συνιστάται συνήθως σε ασθενείς με:
• Σοβαρό πόνο στο γόνατο που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες
• Δυσκαμψία του γόνατος και περιορισμένη κινητικότητα
• Αδυναμία ανακούφισης από τον πόνο με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή ενδαρθρικές ενέσεις
• Χρόνια φλεγμονή και οίδημα του γόνατος
• Προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων.
Διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος:
Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου χόνδρου και του οστού από την άρθρωση του γόνατος και την αντικατάστασή του με ένα προσθετικό εμφύτευμα. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος περιλαμβάνει τα εξής βήματα: μετά την
πραγματοποίηση της τομής, ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο οστό και τον χόνδρο από τις επιφάνειες της άρθρωσης. Στη συνέχεια τοποθετεί τα προσθετικά εμφυτεύματα στο μέρος του οστού που έχει απομείνει και κλείνει την τομή.
Η πιο σύγχρονη τεχνική είναι η MIS (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική), η οποία πραγματοποιείται με μικρότερη τομή στο δέρμα, δεν πραγματοποιείται πλήρης διατομή του τένοντα του τετρακεφάλου και συνοδεύεται από σαφώς μικρότερη απώλεια αίματος, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση.

Αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική γόνατος:
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες πριν πάρει εξιτήριο. Ο ασθενής θα λάβει άμεσα οδηγίες για έγερση και βάδιση με τη χρήση βακτηριών (πατερίτσες) ή περιπατητήρα για στήριξη και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης του γόνατος. Ο ασθενής είναι άμεσα λειτουργικός και μπορεί να
ανταπεξέλθει ανεξάρτητα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η πλήρης αποκατάστασή του με φυσικοθεραπεία είναι δυνατή εντός 4-6 εβδομάδων.

Αποτελέσματα της αρθροπλαστική γόνατος:
Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο, να βελτιώσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με σοβαρά προβλήματα στο γόνατο. Το ποσοστό επιτυχίας της αρθροπλαστικής γόνατος είναι γενικά υψηλό, με πάνω από το 90% των ασθενών να βιώνουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας του γόνατος. Η
μακροζωία των πρόσφατων προσθετικών εμφυτευμάτων που πλέον διαθέτουμε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας και ο τύπος του εμφυτεύματος, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν επιτυχημένη αντικατάσταση γόνατος για περίπου 15 – 20 χρόνια.
Οφέλη της αρθροπλαστικής γόνατος:
• Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο που προκαλείται από αρθρίτιδα ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και να του επιτρέψει να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερη δυσφορία.
• Βελτιωμένη κινητικότητα: Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί επίσης να βελτιώσει την κινητικότητα και το εύρος κίνησης του γόνατος. Οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να περπατούν ή να ανεβαίνουν ευκολότερα σκάλες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής τους.
• Αυξημένη λειτουργικότητα: Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του γόνατος, επιτρέποντας στους ασθενείς να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορεί να απέφευγαν λόγω του πόνου ή της δυσκαμψίας του γόνατος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής.
• Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα: τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής γόνατος διαρκούν για 15-20 χρόνια ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους επιτρέπει να διατηρήσουν υψηλό το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους.
• Βελτίωση της ψυχικής υγείας: Ο χρόνιος πόνος στο γόνατο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ασθενούς, οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η αρθροπλαστική γόνατος αντιμετωπίζει αυτόν τον πόνο και βελτιώνει την
ψυχολογία του ασθενούς, επιτρέποντάς του να αισθάνεται καλύτερα και με περισσότερη θέληση και ενέργεια για μια πιο δραστήρια καθημερινότητα.

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σοβαρό πόνο στο γόνατο και προβλήματα κινητικότητας. Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και αποκατάσταση, οι ασθενείς επανέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο για την αρθροπλαστική γόνατος, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211– 4057040 ή στο orthopedikos papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

el