Πλήρης οδηγός για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, γνωστό και ως σύνδρομο μέσου νεύρου, είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι συχνότερη σε γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και κυρίως σε ηλικίες 40 -70 ετών. Επίσης αφορά περισσότερο άτομα που περνούν πολλές ώρες πληκτρολογώντας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το Σύνδρομο εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο, το οποίο διατρέχει μια στενή δίοδο στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας, συμπιέζεται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι και τον καρπό.

Οι αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως:
•Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: Η εκτέλεση της ίδιας κίνησης ξανά και ξανά, όπως η δακτυλογράφηση ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, μπορεί να επιβαρύνει τον καρπό και να συμβάλει στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
• Χρόνια χειρωνακτική εργασία.
• Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στον καρπό, όπως κάταγμα ή εξάρθρωση, μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και συμπίεση του μέσου νεύρου.
• Κληρονομικότητα: Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα λόγω ενός κληρονομικού ανατομικού χαρακτηριστικού που καθιστά τον καρπιαίο σωλήνα τους μικρότερο από το συνηθισμένο.
• Παθολογία: Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
•Ορμονικές διαταραχές, πχ στην εγκυμοσύνη ή μετά την εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορούν να ποικίλουν σε αριθμό, ένταση, σοβαρότητα και διάρκεια από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:
•Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα: Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι το αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα δάχτυλα ή το χέρι. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάχτυλο.
• Πόνος ή δυσφορία: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στο χέρι και τον καρπό, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το χέρι. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος και μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά ή να επιμένει.

• Αδυναμία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο χέρι ή δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συμπίεση του μέσου νεύρου, η οποία επηρεάζει τους μύες του χεριού.
• Μειωμένη αίσθηση: Καθώς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αίσθηση στα δάχτυλα ή στο χέρι. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως η γραφή ή η δακτυλογράφηση.
Πολλοί πάσχοντες με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τεκμηριώνουμε την ύπαρξη και την βαρύτητα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με ειδικό ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο των άνω άκρων που συστήνει ο ορθοπεδικός χειρουργός.

Τρόποι αντιμετώπισης
Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. 

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης είναι:

 •Η ξεκούραση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

• Η χρήση νάρθηκα καρπού μπορεί να βοηθήσει στην ακινητοποίηση του καρπού και στην ανακούφιση της πίεσης στο μέσο νεύρο.
• Φαρμακευτική αγωγή: Συγκεκριμένα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
• Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στον καρπό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
• Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης στο μέσο νεύρο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως ανοιχτή επέμβαση, ενδοσκοπική χειρουργική ή μικροχειρουργική. Σε κάθε περίπτωση στόχος του χειρουργού είναι να δημιουργήσει περισσότερο χώρο ώστε να απελευθερωθεί το μέσο νεύρο.

Τρόποι πρόληψης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Καθώς η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προληφθεί η εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Τα συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων και το τέντωμα των χεριών και των καρπών, η διατήρηση καλής στάσης του σώματος κατά τη χρήση υπολογιστή ή άλλης συσκευής για την αποφυγή περιττής καταπόνησης των καρπών, η χρήση εργονομικού εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο ή ποντίκι, που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την καταπόνηση των καρπών, η διατήρηση των καρπών σε ευθεία θέση και η αποφυγή ακραίας κάμψης ή έκτασης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων. 

Λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και αναζητώντας άμεση θεραπεία όταν εμφανίζονται συμπτώματα, οι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να διατηρήσουν την υγεία του χεριού και του καρπού.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

el