Αρθροσκόπηση: διαδικασία και πλεονεκτήματα

Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία έχουν μεταμορφώσει τον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, παρέχοντας στους ασθενείς ελάχιστα επεμβατικές επιλογές για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων των αρθρώσεων. Η αρθροσκοπική χειρουργική, ειδικότερα, έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα λόγω της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητάς της. Με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και μιας μικρής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο, οι χειρουργοί μπορούν να απεικονίσουν και να χειρουργήσουν την άρθρωση με ελάχιστη διαταραχή των γύρω ιστών.

Αρθροσκόπηση: η διαδικασία

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης περιλαμβάνει διάφορα βασικά βήματα που επιτρέπουν την ακριβή διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία. Τα βήματα αυτά είναι:

 • Αναισθησία: Οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε περιοχική ή γενική αναισθησία για να εξασφαλιστεί η άνεσή τους και να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Τομή: Μία ή περισσότερες μικρές τομές, συνήθως μήκους μικρότερου από μισή ίντσα, γίνονται κοντά στην προσβεβλημένη άρθρωση. Αυτές χρησιμεύουν ως πύλες για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των χειρουργικών εργαλείων.
 • Εισαγωγή του αρθροσκοπίου: Ένα αρθροσκόπιο, ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας που περιέχει μια πηγή φωτός και μια κάμερα, εισάγεται μέσω μιας από τις τομές. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να απεικονίσει τις εσωτερικές δομές της άρθρωσης σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας.
 • Εξέταση της άρθρωσης: Ο χειρουργός εξετάζει λεπτομερώς την άρθρωση, αξιολογώντας την κατάσταση του χόνδρου, των συνδέσμων, των τενόντων και άλλων δομών. Αυτή η οπτική επιθεώρηση συμβάλλει στον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος και καθοδηγεί τις επακόλουθες θεραπευτικές αποφάσεις.
 • Χειρουργική επέμβαση: Εξειδικευμένα εργαλεία εισάγονται μέσω πρόσθετων τομών για την εκτέλεση των απαραίτητων επεμβάσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών, την ανακατασκευή συνδέσμων ή τενόντων κ.α.
 • Κλείσιμο: Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, οι τομές κλείνουν με ράμματα ή αυτοκόλλητες ταινίες. Εφαρμόζεται αποστειρωμένος επίδεσμος για την προστασία των τραυμάτων.
Αρθροσκόπηση 2

Περιοχές εφαρμογής

Η αρθροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος, όπως:

Ισχίο, συνήθως για τη διάγνωση και τη θεραπεία καταστάσεων όπως προσκρούσεις στο ισχίο και  ρήξεις επιχειλίου χόνδρου.

Αστράγαλος, για καταστάσεις όπως τραυματισμοί συνδέσμων, βλάβες χόνδρου, προσκρούσεις στον αστράγαλο

Αγκώνας, για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο αγκώνας του τένις, ο αγκώνας του γκολφ και η δυσκαμψία του αγκώνα.

Αρθροσκόπηση: τα οφέλη

Η αρθροσκοπική χειρουργική προσφέρει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική, καθιστώντας την προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χειρουργούς. Τα πιο σημαντικά από αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • Ελάχιστα επεμβατική: Η διαδικασία περιλαμβάνει μικρότερες τομές, με αποτέλεσμα λιγότερη βλάβη των ιστών, μειωμένες ουλές και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.
 • Βελτιωμένη απεικόνιση: Το αρθροσκόπιο παρέχει μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών δομών της άρθρωσης, επιτρέποντας ακριβή διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία.
 • Μειωμένος πόνος και αιμορραγία: Οι μικρότερες τομές και τα εξειδικευμένα εργαλεία ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των γύρω ιστών, με αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, πρήξιμο και αιμορραγία.
 • Ταχύτερη ανάρρωση: Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της αρθροσκοπικής χειρουργικής οδηγεί συνήθως σε συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση και συντομότερη επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες και την εργασία.
 • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης: Οι μικρότερες τομές μειώνουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής λοίμωξης και συναφών επιπλοκών.
Αρθροσκόπηση 3

Ανάρρωση από την αρθροσκόπηση

Ο χρόνος αποχής από τις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία και η περίοδος ανάρρωσης μετά την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την τήρηση των μετεγχειρητικών πρωτοκόλλων αποκατάστασης. Ωστόσο, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης είναι γενικά μικρότερος. Οι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια μικρή δυσφορία, οίδημα και περιορισμένη κίνηση στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης. Συχνά συστήνεται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων, της δύναμης και της κινητικότητας.

Η αρθροσκοπική χειρουργική έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της ορθοπεδικής, παρέχοντας στους ασθενείς μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των αρθρώσεων. Με τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της, όπως ο μειωμένος πόνος και η ταχύτερη ανάρρωση η αρθροσκοπική χειρουργική έχει γίνει η προτιμώμενη επιλογή για πολλές ορθοπεδικές επεμβάσεις. Από τραυματισμούς του γόνατος και του ώμου έως παθήσεις του ισχίου, του αστραγάλου και του αγκώνα, η αρθροσκόπηση προσφέρει στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την αρθροσκόπηση και το αν αποτελεί κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για την πάθηση που σας ταλαιπωρεί, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

el