Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους να ασχολούνται καθημερινά με αυτό, είτε ως επαγγελματίες είτε ως ερασιτέχνες είτε ακόμα και απλά ως θεατές. Οι συγκινήσεις και οι όμορφες στιγμές που προσφέρει έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να το λατρεύουν. Δεν παύει ωστόσο να είναι ένα απαιτητικό και κουραστικό άθλημα, που περιλαμβάνει έντονες και συνεχείς προπονήσεις, διαρκές τρέξιμο, άλματα, αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και επαφή με τον αντίπαλο. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού, είτε άμεσου κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης, είτε λόγω υπέρχρησης ή κακής τεχνικής. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο και τι μπορούν να κάνουν οι αθλητές (επαγγελματίες και μη) για να τους προλάβουν;

ποδόσφαιρο 2

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL)

Οι ρήξεις του χιαστού συνδέσμου οφείλονται συχνά σε ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, σε κινήσεις περιστροφής ή σε απευθείας χτυπήματα στο γόνατο. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκύπτουν από συγκρούσεις με άλλους παίκτες ή να μην σχετίζονται απαραίτητα με επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν ήχο «σκισίματος» κατά τη στιγμή του τραυματισμού, έντονο πόνο, γρήγορο πρήξιμο (οίδημα), αστάθεια και δυσκολία να φορτιστεί το τραυματισμένο κάτω άκρο. Οι θεραπευτικές επιλογές της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική αποκατάσταση του σχισμένου χιαστού συνδέσμου με τη χρήση μοσχεύματος, ακολουθούμενη από πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης για την ανάκτηση της δύναμης, της σταθερότητας και του εύρους κίνησης του γόνατος.

Ρήξεις μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου συνήθως συμβαίνουν ως αποτέλεσμα δυνάμεων στροφής ή περιστροφής που ασκούνται στην άρθρωση του γόνατος κατά τη διάρκεια απότομων στάσεων ή αλλαγών κατεύθυνσης. Η άμεση πρόσκρουση μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματισμούς του μηνίσκου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, περιορισμένο εύρος κίνησης, κλικ ή κλείδωμα του γόνατος και δυσκολία στην πλήρη έκταση ή κάμψη της άρθρωσης. Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη θέση της ρήξης. Συντηρητικά μέτρα όπως η ανάπαυση, η φυσικοθεραπεία και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να είναι επαρκή για μικρές ρήξεις. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση, όπως η αρθροσκοπική αποκατάσταση (συρραφή) του μηνίσκου ή η μερική μηνισκεκτομή, μπορεί να είναι απαραίτητη για μεγαλύτερες ή πιο σύνθετες ρήξεις.

Διάστρεμμα αστραγάλου

Το διάστρεμμα του αστραγάλου προκύπτει όταν οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν την άρθρωση του αστραγάλου διατείνονται ή σχίζονται, συχνά λόγω απότομων αλλαγών κατεύθυνσης, ανώμαλων επιφανειών παιχνιδιού ή άμεσου τραυματισμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, μώλωπες, δυσκολία στην φόρτιση και αστάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πρωτόκολλο RICE (ανάπαυση, πάγος, συμπίεση, ανύψωση), φυσικοθεραπεία και τη χρήση νάρθηκα αστραγάλου ή υποστηρικτικών ταινιών (tapes). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την ανακατασκευή των κατεστραμμένων συνδέσμων.

Κατάγματα

Τα κατάγματα μπορεί να προκληθούν λόγω άμεσης πρόσκρουσης, πτώσης ή σύγκρουσης με άλλους παίκτες. Τα συνήθη κατάγματα στο ποδόσφαιρο περιλαμβάνουν κατάγματα κλείδας, κατάγματα καρπού και κατάγματα κνήμης ή περόνης. Τα συμπτώματα των καταγμάτων περιλαμβάνουν έντονο πόνο, οίδημα, παραμόρφωση, δυσκολία στην κίνηση της πληγείσας περιοχής και ορατή ή ψηλαφητή μετατόπιση των οστών. Η θεραπεία τους εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του κατάγματος. Μπορεί να περιλαμβάνει ακινητοποίηση με γύψο ή νάρθηκα, επανατοποθέτηση των οστών μέσω κλειστής ανάταξης ή χειρουργική επέμβαση, όπως ανοικτή ανάταξη και εσωτερική στερέωση (ORIF) με πλάκες, βίδες ή ήλους.

ποδόσφαιρο 4

Tips πρόληψης

Καθώς η πρόληψη συνιστά την καλύτερη αντιμετώπιση, είναι σημαντικό οι ποδοσφαριστές να γνωρίζουν πώς μπορούν να προλάβουν τραυματισμούς που μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και ιδιαιτέρως σοβαροί. Πώς μπορούν να προληφθούν οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο;

  • Σωστή προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης.
  • Χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού όπως επικαλαμίδες.
  • Εξάσκηση σε σωστές τεχνικές σε ότι αφορά τα μαρκαρίσματα, τα άλματα και τις προσγειώσεις.
  • Κατάλληλη επιφάνεια παιχνιδιού για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού.
  • Τακτική συντήρηση και αλλαγή του εξοπλισμού προκειμένου να εξασφαλίζεται πάντα η αποτελεσματικότητά του και η ασφάλεια του αθλητή.

Οι ορθοπεδικοί τραυματισμοί είναι συνηθισμένοι στο ποδόσφαιρο λόγω των σωματικών απαιτήσεων του αθλήματος. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία, είτε συντηρητική είτε χειρουργική, μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στο παιχνίδι με ασφάλεια. Η έμφαση σε μέτρα πρόληψης τραυματισμών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των παικτών και εφαρμόζοντας προληπτικές στρατηγικές, το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχίσει να είναι το δημοφιλέστερο άθλημα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες ορθοπεδικών τραυματισμών.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τους αθλητικούς τραυματισμούς, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

el