Σπονδυλική στένωση: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η σπονδυλική στένωση είναι μια συχνή αλλά δυνητικά εξουθενωτική πάθηση που επηρεάζει τον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλώντας στένωση και συμπίεση των νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Αυτή η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο, αδυναμία και μυρμηγκιάσματα (αιμωδίες).

Σπονδυλική στένωση: αιτίες

Η σπονδυλική στένωση αναφέρεται στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, ο οποίος είναι ο κεντρικός ανοικτός χώρος μέσα στη σπονδυλική στήλη που φιλοξενεί τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αυτή η στένωση μπορεί να προκύψει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως:

 • Εκφυλιστικές αλλαγές: Η πιο κοινή αιτία της σπονδυλικής στένωσης είναι ο εκφυλισμός που σχετίζεται με την ηλικία, όπως η διάσπαση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και η ανάπτυξη οστικών οστεοφύτων.
 • Δισκοκήλη: Οι δίσκοι που προεξέχουν ή έχουν υποστεί κήλη μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση στα νεύρα.
 • Διογκωμένοι σύνδεσμοι: Με την πάροδο του χρόνου, οι σύνδεσμοι μέσα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να διογκωθούν και να στενέψουν τον σπονδυλικό σωλήνα.
 • Όγκοι: Ανώμαλοι όγκοι μέσα ή κοντά στον σπονδυλικό σωλήνα μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση.
σπονδυλική στένωση 2

Σπονδυλική στένωση: συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της στένωσης. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στη μέση, που συχνά ακτινοβολεί στους γλουτούς και τα πόδια (στην οσφυϊκή στένωση) ή στον αυχένα, τους ώμους και τα χέρια (στην αυχενική στένωση).
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.
 • Μυϊκή αδυναμία ή κράμπες.
 • Δυσκολία στο περπάτημα (όπως η λεγόμενη διαλείπουσα χωλότητα) στη διατήρηση της ισορροπίας.
 • Διαταραχές του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης (σε σοβαρές περιπτώσεις).

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους με παρατεταμένη ορθοστασία ή περπάτημα και να βελτιωθούν με το κάθισμα ή την κλίση προς τα εμπρός, καθώς οι θέσεις αυτές ανοίγουν προσωρινά τον σπονδυλικό σωλήνα.

Διάγνωση και θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης

Η διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης αρχίζει με ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση από έναν ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες ή αξονικές τομογραφίες, για να απεικονίσει τον σπονδυλικό σωλήνα και να εντοπίσει τυχόν στενώσεις ή δομικές ανωμαλίες.

Η θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του ασθενούς. Αρχικά μπορεί να συνιστώνται συντηρητικές θεραπείες που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φυσικοθεραπεία: Στοχευμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των βασικών μυών, τη βελτίωση της ευελιξίας και την ανακούφιση από την πίεση στα νεύρα.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Επισκληρίδιες ενέσεις στεροειδών: Κορτικοστεροειδή που χορηγούνται με ένεση στον επισκληρίδιο χώρο για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο.

Ωστόσο, εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποδειχθούν αναποτελεσματικές ή εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Οι χειρουργικές επιλογές για τη σπονδυλική στένωση περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης: Διαδικασίες όπως η πεταλεκτομή πραγματοποιούνται για την αφαίρεση των οστών, των συνδέσμων ή των δίσκων που συμπιέζουν τα νεύρα ή τον νωτιαίο μυελό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί και σπονδυλοδεσία για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και την αποτροπή περαιτέρω στένωσης.
σπονδυλική στένωση

Η σπονδυλική στένωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολλά άτομα, ιδίως καθώς μεγαλώνουν. Ενώ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, η κατάλληλη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Είτε μέσω συντηρητικών μεθόδων είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης, υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές για τη διαχείριση της σπονδυλικής στένωσης και τη βοήθεια των ασθενών να ανακτήσουν την κινητικότητα και την άνεσή τους.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την σπονδυλική στένωση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

el