Κότσι: πώς αντιμετωπίζεται;

Το κότσι, επιστημονικά γνωστό ως βλαισός μέγας δάκτυλος, είναι μια παραμόρφωση του ποδιού που παρουσιάζεται ως οστέινο εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Αυτή η πάθηση δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική εικόνα και την εμφάνιση του ποδιού, αλλά προκαλεί και σημαντικό πόνο και δυσφορία, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατά και να εκτελεί με άνεση τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι είναι το κότσι;

Το κότσι προκύπτει από τη λανθασμένη ευθυγράμμιση του πρώτου μεταταρσίου οστού και του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού παραμορφώνεται σταδιακά προς τα άλλα δάχτυλα του ποδιού, με αποτέλεσμα η άρθρωση στη βάση του να προεξέχει προς τα έξω και να σχηματίζει ένα οστέινο εξόγκωμα.

Αιτίες που προκαλούν το κότσι

Η ακριβής αιτία που προκαλεί το κότσι δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:

  • Γενετική. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού με κότσι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.
  • Ακατάλληλα υποδήματα. Τα στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια ασκούν υπερβολική πίεση στα δάχτυλα των ποδιών και μπορεί να ευθύνονται για το κότσι.
  • Ανατομία του ποδιού.Ενδεχόμενη μη φυσιολογική μηχανική των ποδιών μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα που εμφανίζουν κότσι.
  • Ιατρικές καταστάσεις και παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και διάφορες δραστηριότητες που ασκούν υπερβολική πίεση στα πόδια μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη hallux valgus.

Συμπτώματα που συνοδεύουν το κότσι

Τα συμπτώματα του Hallux Valgus είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή και ποικίλλουν σε αριθμό και ένταση. Τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο συχνά περιλαμβάνουν:

  • Ορατό εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
  • Πόνος και ευαισθησία στην περιοχή γύρω από το κότσι.
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση.
  • Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να γίνει άκαμπτο, επηρεάζοντας την κινητικότητα.
  • Κάλοι, ειδικά στην περιοχή όπου τα δάχτυλα των ποδιών τρίβονται μεταξύ τους.

Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του βαθμού της παραμόρφωσης του δακτύλου του ποδιού και για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στη δομή του ποδιού.

κότσι bunion

Πώς αντιμετωπίζεται το κότσι;

Το κότσι μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με συντηρητικές όσο και με χειρουργικές μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκάστοτε περιστατικού.

Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων με φαρδύ πέλμα, στήριξη της καμάρας και επαρκή χώρο για να ανακουφίζουν από την πίεση στο κότσι. Επίσης, οι εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα μπορούν να βοηθήσουν στην ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης σε όλο το πόδι, μειώνοντας τα συμπτώματα. Για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής, ίσως χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Όταν οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τον πόνο ή σε περιστατικά με σοβαρή παραμόρφωση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καταλληλότερη επιλογή. Ανάλογε με τη σοβαρότητα και τη φύση της παραμόρφωσης, υπάρχουν διάφορες επιλογές χειρουργικής επέμβασης.

  • Οστεοτομία: Περιλαμβάνει την τομή του οστού και στη συνέχεια την ευθυγράμμιση της άρθρωσης για τη διόρθωση της γωνίας του δακτύλου του ποδιού.
  • Αφαίρεση της εξόστωσης: Αφαίρεση του οστέινου εξογκώματος στην άρθρωση του δακτύλου του ποδιού.
  • Αρθρόδεση: Συνήθως εφαρμόζεται σε σοβαρές περιπτώσεις αρθρίτιδας ή όταν άλλες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αποτύχει.

Η χειρουργική τεχνική που θα εφαρμοστεί σε κάθε περιστατικό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του πάσχοντα και από το θεραπευτικό πλάνο που θα αποφασιστεί κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό. Η μετεγχειρητική πορεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση προστατευτικού παπαουτσιού και περιορισμένη φόρτιση της περιοχής για περίπου 1 μήνα. Ενδέχεται να χρειαστεί και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση της δύναμης και του εύρους κίνησης.

Συμβουλές πρόληψης

Αν και δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι περιπτώσεις Hallux Valgus, ιδίως εκείνες που οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, ορισμένα μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

  • Αποφύγετε τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια.
  • Σωστή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών αλλά και τακτικός έλεγχος για σημάδια πίεσης ή ερεθισμού.
  • Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των ποδιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παραμόρφωσης.

Το κότσι είναι μια προοδευτική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική δυσφορία και μείωση της κινητικότητας εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Με τον κατάλληλο συνδυασμό προληπτικής φροντίδας, συντηρητικής διαχείρισης και, όταν είναι απαραίτητο, χειρουργικής παρέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να ανακουφιστούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κότσι επικοινωνήστε μαζί μας στο 6943903343 (γραμματεία) ή στο 6949196061(ιατρός) και στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el