Τραυματισμοί στους μηνίσκους και χειρουργική αποκατάσταση: διαδικασία και πλεονεκτήματα

Τραυματισμοί στους μηνίσκους και χειρουργική αποκατάσταση: διαδικασία και πλεονεκτήματα

Ο μηνίσκος είναι ένας χόνδρος σε σχήμα C στην άρθρωση του γόνατος, που λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους – τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά. Ο μηνίσκος συμβάλλει στη σταθερότητα του γόνατος, την απορρόφηση των κραδασμών και την κατανομή του βάρους, σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και τα άλματα. Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα στην καθημερινή κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα, ο οποίος σε περίπτωση τραυματισμού προκαλεί πόνο, μειώνει την κινητικότητα της άρθρωσης και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση του γόνατος, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Οι τραυματισμοί στους μηνίσκους μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά αλλά και χειρουργικά, ανάλογα με το είδος του τραυματισμού.

Τραυματισμοί στους μηνίσκους: ποιες είναι οι αιτίες;

Οι τραυματισμοί στους μηνίσκους μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, ενώ τόσο η ηλικία όσο και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενή παίζουν σημαντικό ρόλο.

  • Οξύς τραυματισμός, ειδικά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή το σκι.
  • Εκφυλιστικές αλλαγές λόγω ηλικίας, καθώς ο μηνίσκος γίνεται πιο εύθραυστος και επιρρεπής σε ρήξεις, ακόμη και από απλές δραστηριότητες.
  • Υπερβολική χρήση και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, συνήθως σε αθλητές ή άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες.

Τραυματισμοί στους μηνίσκους: συμπτώματα και διαδικασία διάγνωσης

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν έναν τραυματισμό στους μηνίσκους ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και οίδημα γύρω από την άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα μετά από δραστηριότητα.
  • Αίσθηση «κλειδώματος» ή πιασίματος.
  • Αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης
  • Ευαισθησία της άρθρωσης στην αφή/ψηλάφιση, και ειδικά κατά μήκος της γραμμής της άρθρωσης όπου βρίσκεται ο μηνίσκος.

Οι τραυματισμοί στους μηνίσκους διαγιγνώσκονται με φυσική εξέταση με ειδικά τεστ (κατά την οποία το γόνατο κάμπτεται, περιστρέφεται και εκτείνεται) και απεικονιστικές εξετάσεις (συνήθως μαγνητική τομογραφία).

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί στους μηνίσκους

Ο τρόπων αντιμετώπισης των διαφόρων τραυματισμών στους μηνίσκους εξαρτάται από τη θέση, τη σοβαρότητα του τραυματισμού αλλά και την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενή. Η θεραπεία ενός ήσσονος σημασίας τραυματισμού ή ενός τραυματισμού στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική, εστιάζοντας στη μείωση των συμπτωμάτων. Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Τη μέθοδο RICE (ξεκούραση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση), για τη μείωση του οιδήματος και τη διαχείριση του πόνου.
  • Φυσικοθεραπεία, με ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, τη βελτίωση της σταθερότητας και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης.
  • Φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
τραυματισμοί στους μηνίσκους man in meniscal injury

Χειρουργική αποκατάσταση των τραυματισμών στους μηνίσκους με συρραφή.

Για τραυματισμούς που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία ή σε σοβαρά περιστατικά, η χειρουργική αποκατάσταση με συρραφή είναι η ιδανική επιλογή .

Η αποκατάσταση του μηνίσκου πραγματοποιείται συνήθως αρθροσκοπικά, με μικρές τομές γύρω από την άρθρωση του γόνατος. Αρχικά, ο χειρουργός εισάγει μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) στο γόνατο, για να έχει μια σαφή εικόνα του τραυματισμού. Στη συνέχεια ο τραυματισμός αντιμετωπίζεται με συρραφή με την εκάστοτε κατάλληλη τεχνική. Αν δεν είναι δυνατή η συρραφή, τελείται μερική μηνισκεκτομή.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση για την συρραφή του μηνίσκου, είναι απαραίτητη μια περίοδος περιορισμένης κινητικότητας για να μπορέσει ο μηνίσκος να επουλωθεί. Ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα του τραυματισμού, ενδέχεται να χρειαστεί οι ασθενείς να φορούν νάρθηκα και να χρησιμοποιούν πατερίτσες προκειμένου να μην επιβαρύνουν το γόνατο. Στη συνέχεια, συνιστάται ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη σταδιακή ενδυνάμωση και βελτίωση του εύρους κίνησης.

Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, τη χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και την τήρηση των πρωτοκόλλων αποκατάστασης από τον ασθενή.

Οφέλη της χειρουργικής αποκατάστασης με συρραφή των τραυματισμών στους μηνίσκους

  • Διατήρηση της λειτουργικότητας του γόνατος και της απορρόφησης των κραδασμών.
  • Μειωμένος κίνδυνος πρώιμης εμφάνισης αρθρίτιδας
  • Βελτιωμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καλύτερη λειτουργία της άρθρωσης και διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Πώς να προλάβετε τους τραυματισμούς στους μηνίσκους

Παρόλο που οι τραυματισμοί στους μηνίσκους δεν μπορούν να προληφθούν πλήρως, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες με:

  • Ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων και των μυών του ισχίου για την καλύτερη στήριξη στην άρθρωση του γόνατος.
  • Σωστή τεχνική σε ότι αφορά τα άλματα, τις αλλαγές κατεύθυνσης και τις απότομες επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις, ειδικά στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Κατάλληλα υποδήματα που να παρέχουν επαρκή στήριξη και σταθερότητα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους, προκειμένου να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση του γόνατος.

H χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των τραυματισμών στους μηνίσκους με συρραφή, έχει στόχο τη διατήρηση της λειτουργικότητας του γόνατος, τόσο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι χειρουργικά οι τραυματισμοί στους μηνίσκους, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6943903343 (γραμματεία) ή στο 6949196061 (ιατρός) και στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el