Το εξάρθρημα ώμου είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που επηρεάζουν το άνω μέρος του σώματος, και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τόσο άμεσο πόνο τη στιγμή του τραυματισμού όσο και μακροπρόθεσμη αστάθεια της άρθρωσης. Η άρθρωση του ώμου, η οποία είναι από τις αρθρώσεις του σώματος με τη μεγαλύτερη κίνηση, επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα κινήσεων όπως η ανύψωση και περιστροφή αλλά είναι επίσης ευάλωτη σε εξάρθρημα λόγω της πολύπλοκης δομής της και των δυνάμεων που δέχεται κατά τη διάρκεια καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Το εξάρθρημα του ώμου συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχιονίου οστού αναγκάζεται να βγει από την ωμογλήνη της ωμοπλάτης, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ευθυγράμμιση της άρθρωσης του ώμου.
Ένα εξάρθρημα ώμου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε:
- Πρόσθιο εξάρθρημα (ο συνηθέστερος τύπος εξαρθρήματος ώμου) κατά το οποίο η κεφαλή του βραχιονίου κινείται προς τα εμπρός, έξω από την άρθρωση.
- Οπίσθιο εξάρθρημα (λιγότερο συχνό) προκύπτει όταν η κεφαλή του βραχιονίου κινείται προς τα πίσω.
- Κατώτερο εξάρθρημα (εξαιρετικά σπάνιο), στο οποίο η κεφαλή του βραχιονίου κινείται προς τα κάτω.
Ενώ τα εξαρθρήματα του ώμου μπορεί να είναι οξέα συμβάντα, συχνά οδηγούν σε χρόνια αστάθεια της άρθρωσης, αυξάνοντας την πιθανότητα υποτροπιαζόντων εξαρθρημάτων, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
Τι προκαλεί το εξάρθρημα ώμου;
Η κύρια αιτία του εξαρθρήματος του ώμου είναι κάποιος τραυματισμός, ωστόσο διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:
- Πτώση σε τεντωμένο χέρι ή απευθείας στον ώμο αποτελεί συχνή αιτία εξαρθρήματος, ιδίως σε αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο.
- Άμεσο χτύπημα για παράδειγμα από τροχαίο ατύχημα.
- Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ρίψη, ανύψωση ή ξαφνικές περιστροφικές κινήσεις που ασκούν πίεση στον ώμο και αυξάνουν τον κίνδυνο εξαρθρήματος.
- Ανατομικές ανωμαλίες όπως χαλαροί σύνδεσμοι.
- Προηγούμενο εξάρθρημα, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να ξανασυμβεί.
- Ηλικία και επίπεδο δραστηριότητας. Το εξάρθημα ώμου είναι πιο πιθανό να συμβεί σε αθλητές και δραστήρια άτομα και σε ηλικιωμένους λόγω πτώσεων και εκφυλισμού των μυών/τενόντων και των συνδέσμων του ώμου.
Τα συμπτώματα ενός εξαρθρήματος ώμου
Τα συμπτώματα του εξαρθρήματος του ώμου είναι συνήθως άμεσα και ευδιάκριτα. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Έντονος πόνος στην άρθρωση του ώμου, που συχνά ακτινοβολεί προς τα κάτω στο χέρι. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση ή οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης του βραχίονα.
- Σε ένα πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου, ο ώμος μπορεί να φαίνεται ορατά παραμορφωμένος, με την κεφαλή του βραχιονίου να έχει μετατοπιστεί προς τα εμπρός. Αυτό συχνά συνοδεύεται από οίδημα και μώλωπες γύρω από την άρθρωση.
- Περιορισμένο εύρος κίνησης και αίσθηση ότι η άρθρωση έχει «κλειδώσει».
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή τον βραχίονα, εάν το εξάρθρημα ώμου συμπιέζει τα κοντινά νεύρα.
- Μυϊκοί σπασμοί που περιορίζουν περαιτέρω την κίνηση και αυξάνουν τον πόνο.
Για τη διάγνωση του εξαρθρήματος του ώμου είναι απαραίτητη η λήψη ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση. Επίσης, είναι συνήθως απαραίτητες και απεικονιστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την εκτίμηση της έκτασης του τραυματισμού, συνήθως με ακτινογραφίες και μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα ώμου
Η θεραπεία του εξαρθρήματος του ώμου περιλαμβάνει συνήθως δύο βασικά στάδια: την ανάταξη του εξαρθρήματος και την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων βλαβών στις δομές της άρθρωσης. Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από το αν το εξάρθρημα είναι οξύ ή υποτροπιάζον.
- Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση ενός εξαρθρήματος ώμου είναι η ανάταξη (ή επανατοποθέτηση) της κεφαλής του βραχιονίου πίσω στην ωμογλήνη. Αυτό γίνεται συνήθως υπό νάρκωση ή τοπική αναισθησία για την ελαχιστοποίηση του πόνου και των μυϊκών σπασμών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές, όπως η μέθοδος Kocher ή η τεχνική Stimson, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένους χειρισμούς για την ασφαλή επανατοποθέτηση του οστού.
- Μόλις αναταχθεί το εξάρθρημα, ο ώμος συνήθως ακινητοποιείται με νάρθηκα για να επιτραπεί στους συνδέσμους και τους ιστούς να επουλωθούν. Η παγοθεραπεία και τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του οιδήματος και του πόνου.
- Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αποκατάσταση τόσο με την ενδυνάμωση των μυών όσο και με την βελτίωση του εύρους κίνησης.
Σε περιπτώσεις υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος ή όταν υπάρχει σημαντική βλάβη στους συνδέσμους μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, με διάφορες διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Κατά κανόνα με αρθροσκόπηση, η οποία τελείται με μικρές τομές στο δέρμα και επιτρέπει ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Tips πρόληψης για εξάρθρημα ώμου
Η πρόληψη των εξαρθρώσεων του ώμου είναι δυνατή με ενδυνάμωση των μυών και των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, σωστή τεχνική (ειδικά σε αθλήματα που περιλαμβάνουν κινήσεις πάνω από το κεφάλι), ώστε να μειωθεί η καταπόνηση του ώμου, αλλά και χρήση νάρθηκα ώμου ή taping στις δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
Το εξάρθρημα ώμου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, απώλεια λειτουργικότητας και μακροπρόθεσμη αστάθεια της άρθρωσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Είτε με συντηρητική αντιμετώπιση είτε με χειρουργική επέμβαση, η αποτελεσματική διαχείριση του εξαρθρήματος του ώμου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποκατασταθεί η κινητικότητα και να προληφθούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το εξάρθρημα ώμου και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6943903343 (γραμματεία) ή στο 6949196061 (ιατρός) και στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.