Κάταγμα στο γόνατο και ο ρόλος της οστεοσύνθεσης

Ένα κάταγμα στο γόνατο και την γύρω περιοχή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα των ασθενών. Η άρθρωση του γόνατος είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη δομή. Αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κνήμη, την περόνη και την επιγονατίδα. Αυτά τα οστά συνδέονται με συνδέσμους, μύες και τένοντες, σχηματίζοντας ένα δίκτυο που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του γόνατος. Όταν συμβεί ένα κάταγμα σε αυτή την περιοχή, μπορεί να διαταράξει την λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος, προκαλώντας πόνο, αστάθεια και πολλές ακόμα επιπλοκές. Η οστεοσύνθεση, ως χειρουργική τεχνική, χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση των κατεστραμμένων οστών με τη χρήση διαφόρων υλικών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κατάγματος. Σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας

Ένα κάταγμα στο γόνατο μπορεί να προκύψει στο μηριαίο (συνήθως από τροχαίο ατύχημα ή πτώση από ύψος), στην κνήμη (μπορεί να επηρεάσει και τη σταθερότητα της άρθρωσης), στην επιγονατίδα και στην περόνη (συνήθως προκαλούνται από άμεσο τραυματισμό στο γόνατο).

Ποιες αιτίες προκαλούν κάταγμα στο γόνατο;

Το κάταγμα στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι:

  • Τραυματισμός, για παράδειγμα από τροχαίο ατύχημα (συνήθως στο μηριαίο και την κνήμη)
  • Πτώση από ύψος, για παράδειγμα στους ηλικιωμένους και σε άτομα που εργάζονται σε ύψος. Τα κατάγματα αυτά συνήθως αφορούν το μηριαίο ή την επιγονατίδα.
  • Τραύμα και πρόσκρουση υψηλής ενέργειας
  • Αθλητικοί τραυματισμοί, πιο συνηθισμένα σε αθλήματα επαφής και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν γρήγορες περιστροφές και άλματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το σκι.
  • Οστεοπόρωση και εκφυλιστικές καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.
  • Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, κυρίως σε αθλητές και άτομα των οποίων η εργασία περιλαμβάνει ανύψωση βαρέων αντικειμένων (κατάγματα κόπωσης). Αυτοί οι τύποι καταγμάτων είναι πιο ανεπαίσθητοι και μπορεί αρχικά να περάσουν απαρατήρητοι μέχρι να επιδεινωθούν συμπτώματα όπως πόνος ή πρήξιμο.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το κάταγμα στο γόνατο

Τα κατάγματα στην περιοχή του γόνατος διαφέρουν σε σοβαρότητα και έκταση ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος, την έκταση της βλάβης στους γύρω ιστούς και τη φύση του τραυματισμού ωστόσο εμφανίζουν κάποια κοινά συμπτώματα.

  • άμεσος και οξύς πόνος, που γίνεται πιο έντονος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μετακινηθεί η άρθρωση ή να ασκηθεί βάρος στο πόδι.
  • Οίδημα συνήθως γύρω από την άρθρωση του γόνατος.
  • Μώλωπες γύρω από το σημείο του κατάγματος, κυρίως στην περίπτωση μηριαίου κατάγματος ή κατάγματος επιγονατίδας.
  • Ορατή παραμόρφωση ή κακή ευθυγράμμιση της άρθρωσης του γόνατος.
  • Περιορισμένη ικανότητα κίνησης.
  • Αστάθεια και αίσθηση ότι το γόνατο «υποχωρεί», συνήθως σε όρθια στάση ή στην προσπάθεια κίνησης.
κάταγμα στο γόνατο man in knee fracture

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα στο γόνατο

Η θεραπεία των καταγμάτων στην περιοχή του γόνατος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση, τη σοβαρότητα και τον τύπο του κατάγματος και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε και χειρουργική.

Για τα κατάγματα που δεν έχουν μετατοπιστεί ή για εκείνα με ελάχιστη βλάβη στις γύρω δομές, η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να είναι επαρκής και συνήθως περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποίηση με νάρθηκα για να σταθεροποιηθεί η άρθρωση του γόνατος και να επέλθει φυσιολογικά η επούλωση.
  • Μείωση της φόρτισης και ανύψωση του ποδιού για τη μείωση του οιδήματος και την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της κίνησης, της δύναμης και της ευλυγισίας.

Χειρουργική αντιμετώπιση με οστεοσύνθεση

Η οστεοσύνθεση συνήθως συστήνεται σε μετατοπισμένα κατάγματα, για κατάγματα που αφορούν την επιφάνεια της άρθρωσης (ενδαρθρικά) ή για εκείνα με σημαντική βλάβη των μαλακών μορίων. Η επέμβαση αυτή έχει στόχο να σταθεροποιήσει τα οστά, να διευκολύνει την επούλωση αλλά και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της άρθρωσης του γόνατος.

Στην οστεοσύνθεση χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, όπως πλάκες, βίδες ή ήλοι, που επιτρέπουν τη σωστή ευθυγράμμιση και επούλωση.Η επέμβαση πραγματοποιείται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία.Ο χειρουργός επανατοποθετεί/ανατάσσει  τα οστικά θραύσματα στη φυσική τους θέση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται το κατάλληλο υλικό για τη σταθεροποίηση του οστού. Η τομή κλείνει και η περιοχή κινητοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού για να προστατευθεί η χειρουργημένη περιοχή και να επουλωθεί αποτελεσματικά.

Οφέλη της οστεοσύνθεσης

Η οστεοσύνθεση προσφέρει πολλά βασικά οφέλη για τους ασθενείς με κατάγματα στην περιοχή του γόνατος:

  • Εξασφαλίζει την ευθυγράμμιση των οστικών τμημάτων με ακρίβεια, διευκολύνοντας τη σωστή επούλωση και μειώνει τον κίνδυνο πόρωσης σε πλημμελή θέση  και των επακόλουθων κινδύνων.
  • Γρήγορη κινητοποίηση. Οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν την αποκατάσταση νωρίτερα, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκαμψίας και έτσι είναι σε θέση να επιστρέψουν ταχύτερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Καλύτερη λειτουργικότητα της περιοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών, όπως η αρθρίτιδα ή το μειωμένο εύρος κίνησης.
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών όπως λοιμώξεις, καθυστερημένης πόρωσης/ψευδάρθρωσης ή ανάπτυξη χρόνιου πόνου στο γόνατο με τη χρήση μοντέρνων τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας  .

Πώς να προλάβετε το κάταγμα στο γόνατο

Η τακτική ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων και των μυών της γάμπας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της άρθρωσης του γόνατος από τραυματισμό ενώ η χρήση των κατάλληλων υποδημάτων και η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτρέψει την αδικαιολόγητη καταπόνηση του γόνατος.Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, μαζί με τακτική άσκηση βοηθά στην υγεία των οστών και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.Για τα ηλικιωμένα άτομα είναι σημαντική η λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πτώσεων.

Τα κατάγματα στην περιοχή του γόνατος απαιτούν προσεκτική διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία για να διασφαλιστεί η βέλτιστη αποκατάσταση και να ελαχιστοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Η συντηρητική θεραπεία είναι αποτελεσματική για λιγότερο σοβαρά κατάγματα, ωστόσο η οστεοσύνθεση ενδείκνυται για πιο σύνθετα κατάγματα με την ύπαρξη πλέον τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με το κάταγμα στο γόνατο και τα οφέλη της οστεοσύνθεσης στην διαχείρισή του, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6943903343 (γραμματεία) ή στο 6949196061 (ιατρός) και στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el