Αρθροσκόπηση γόνατος: τι είναι και πότε χρειάζεται

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει στους ορθοπεδικούς χειρουργούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του γόνατος. Είτε πρόκειται για τραυματισμό στη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας είτε για επίμονο πόνο στο γόνατο, η αρθροσκόπηση γόνατος προσφέρει έναν αποτελεσματικό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο εξέτασης και αντιμετώπισης προβλημάτων εντός της άρθρωσης του γόνατος.

 Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει τη χρήση ενός μικρού, εύκαμπτου και οπτικού οργάνου, γνωστού ως αρθροσκόπιο. Η συσκευή αυτή εισάγεται μέσω μικρών τομών γύρω από την άρθρωση του γόνατος, παρέχοντας στον χειρουργό σε πραγματικό χρόνο μια σαφή εικόνα του εσωτερικού του γόνατος σε μια οθόνη.

αρθροσκόπηση γόνατος

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης γόνατος

Η διαδικασία αρθροσκόπησης του γόνατος περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα βήματα:

 • Αναισθησία: Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις γόνατος πραγματοποιούνται υπό τοπική ή περιφερειακή αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.
 • Τομές: Ο χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές γύρω από το γόνατο για να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση. Οι τομές αυτές είναι συνήθως μικρότερες από 1 cm σε μήκος.
 • Εισαγωγή του αρθροσκοπίου: Το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας από τις τομές, επιτρέποντας στον χειρουργό να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης προβάλλοντάς το σε μια οθόνη.
 • Θεραπεία ή διάγνωση: Ανάλογα με τα ευρήματα, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει διάφορες επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του γόνατος, όπως η αποκατάσταση συνδέσμων, η αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού ή η αντιμετώπιση προβλημάτων χόνδρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται ως ένα διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης του γόνατος.
 • Κλείσιμο: Αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις  ή διαγνωστικές εξετάσεις, οι τομές κλείνουν με ράμματα ή αυτοκόλλητες ταινίες.

Ποιες παθήσεις αφορά η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του γόνατος, όπως:

 • Ρήξεις μηνίσκου: Ο χειρουργός μπορεί να διορθώσει ή να αποκαταστήσει τον σχισμένο ιστό του μηνίσκου, ο οποίος λειτουργεί ως «μαξιλάρι» μεταξύ των οστών στο γόνατο.
 • Τραυματισμοί συνδέσμων: Μπορούν να αντιμετωπιστούν ρήξεις ή διαστρέμματα του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL), του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (PCL) ή άλλων συνδέσμων του γόνατος.
 • Βλάβη χόνδρου: Διαδικασίες όπως  μικροκατάγματα ή νανοκατάγματα μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη νέου χόνδρου για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών.

Οφέλη της αρθροσκόπησης γόνατος

Η αρθροσκόπηση του γόνατος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων:

 • Ελάχιστα επεμβατική: Οι μικρές τομές μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και περιλαμβάνουν λιγότερες ουλές.
 • Μειωμένος πόνος: Μικρότερες τομές σημαίνουν συνήθως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
 • Ταχύτερη αποκατάσταση: Σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση γόνατος, ο χρόνος ανάρρωσης είναι συνήθως συντομότερος, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα.
 • Διαγνωστική ακρίβεια: Το αρθροσκόπιο παρέχει σαφή εικόνα του εσωτερικού του γόνατος, βοηθώντας την ακριβή διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία.
αρθροσκόπηση γόνατος 3

Αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση γόνατος

Η διαδικασία ανάρρωσης μετά την αρθροσκόπηση γόνατος ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη διαδικασία που εκτελείται. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση περιλαμβάνει ξεκούραση με ανάπαυση και ανύψωση του μέλους, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση της δύναμης και του εύρους κίνησης, φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση των μετεγχειρητικών ενοχλήσεων αλλά και τακτικά ραντεβού με τον χειρουργό για την παρακολούθηση της προόδου.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της ορθοπεδικής, παρέχοντας έναν λιγότερο επεμβατικό τρόπο διάγνωσης και θεραπείας ενός ευρέος φάσματος παθήσεων του γόνατος. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την κινητικότητα, να μειώσετε τον πόνο και να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες πιο σύντομα σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την αρθροσκόπηση γόνατος, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040, 6949196061 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el