Αρθροσκόπηση ώμου: διαδικασία και τι πρέπει να γνωρίζετε

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που εφαρμόζεται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων της άρθρωσης του ώμου.

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει στους χειρουργούς να απεικονίζουν και να έχουν πρόσβαση στις δομές στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου, συμπεριλαμβανομένου του στροφικού πετάλου, του χόνδρου και των συνδέσμων. Περιλαμβάνει τη χρήση μιας μικρής κάμερας συνδεδεμένης σε έναν εύκαμπτο σωλήνα (αρθροσκόπιο) που εισάγεται μέσω μικρών τομών γύρω από τον ώμο.

αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου: τι περιλαμβάνει η διαδικασία

Η διαδικασία που ακολουθείται στην αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει ορισμένα βασικά βήματα:

 1. Αναισθησία: Η διαδικασία συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιοχική αναισθησία.
 2. Τομές: Μικρές τομές, συνήθως μικρότερες από ένα εκατοστό, γίνονται γύρω από τον ώμο για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των χειρουργικών εργαλείων.
 3. Αρθροσκοπική εξέταση: Το αρθροσκόπιο εισάγεται, παρέχοντας μια σαφή, μεγεθυμένη εικόνα της άρθρωσης του ώμου σε μια οθόνη. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να αξιολογήσει την κατάσταση των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του στροφικού πετάλου, των συνδέσμων και του χόνδρου.
 4. Θεραπεία ή αποκατάσταση: Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις όπως η αποκατάσταση του στροφικού πετάλου, η αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού ή η αντιμετώπιση τραυματισμών των συνδέσμων μέσω εξειδικευμένων εργαλείων που εισάγονται μέσω των πρόσθετων τομών.
 5. Κλείσιμο: Αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις ή επεμβάσεις, οι τομές κλείνουν με ράμματα ή αυτοκόλλητες ταινίες.

Παθήσεις  που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου προτιμάται ως η ιδανική λύση για διάφορα προβλήματα του ώμου, όπως:

 • Ρήξη στροφικού πετάλου: Οι ρήξεις στους τένοντες του στροφικού πετάλου μπορούν να επιδιορθωθούν με τη διαδικασία της αρθροσκόπησης.
 • Ρήξεις επιχείλιου χρόνδρου της ωμογληνης: Η αρθροσκόπηση συχνά εφαρμόζεται για να αντιμετωπίσει ρήξεις στο χόνδρο.
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στους τένοντες και τους θύλακες.
 • Αστάθεια ώμου: Μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για τη σταθεροποίηση ασταθών ή εξαρθρωμένων ώμων.
 • Αρθρίτιδα: Ορισμένες αρθριτικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να θεραπευτούν μέσω αρθροσκοπικών επεμβάσεων.

 Οφέλη της αρθροσκόπησης ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, μεταξύ των οποίων:

 • Ελάχιστα επεμβατική: Οι μικρότερες τομές οδηγούν σε μειωμένη βλάβη των ιστών, λιγότερες ουλές και ταχύτερη επούλωση.
 • Ακριβής διάγνωση: Η μεγεθυμένη προβολή επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό των προβλημάτων του ώμου.
 • Ταχύτερη αποκατάσταση: Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης είναι συντομότερος.
 • Διαδικασία που γίνεται σαν χειρουργείο μιας ημέρας (ODS/ODC) : Πολλές αρθροσκοπήσεις ώμου επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα.
αρθροσκόπηση ώμου 2

Ανάρρωση και μετεγχειρητική φροντίδα

Η ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση του ώμου περιλαμβάνει:

 • Ξεκούραση και ακινητοποίηση: Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί νάρθηκας για την ακινητοποίηση του ώμου. Η ανάπαυση και η περιορισμένη κίνηση είναι απαραίτητες κατά την πρώιμη φάση της ανάρρωσης.
 • Φυσικοθεραπεία: Ένα δομημένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της δύναμης, της ευελιξίας και της λειτουργίας του ώμου.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου όπως παρακεταμόλη (Depon) και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη διαχείριση ενδεχόμενου μικρού οιδήματος.
 • Παρακολούθηση: Οι τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης με τον χειρουργό είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της προόδου και τη διασφάλιση της σωστής επούλωσης.

 Κίνδυνοι και επιπλοκές

Παρόλο που η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ασφαλής διαδικασία, οι πιθανοί κίνδυνοι (λιγότερο από 1%) περιλαμβάνουν φλεγμονή, αιμορραγία, τραυματισμό νεύρων και δυσκαμψία. Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών και των ραντεβού παρακολούθησης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους κινδύνους.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια σημαντική  χειρουργική τεχνική καθώς προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ώμου. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον ώμο, αστάθεια ή περιορισμένο εύρος κίνησης, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας, να συζητήσει τις θεραπευτικές επιλογές, όπως η αρθροσκόπηση ώμου και να σας καθοδηγήσει προκειμένου να βελτιώσετε τη λειτουργία του ώμου σας και να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου, επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 – 4057040, στο 6949196061 ή στο orthopedikos-papagiannopoulos.gr και κλείστε το ραντεβού σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

el